Atenes

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Acròpolis d'Atenes

Atenes (en grec Αθήνα [romanisat com Athina]) és la capital de Grècia, la capital de la regió grega de l'Àtica i la ciutat més gran del país. Té una població de 789.166 (cens del 2001)[1] i una superfície de 39km².[2] L'àrea metropolitana d'Atenes, que inclou la regió de l'Àtica excepte algunes illes, és de 3,7 millons de persones,[3] al voltant d'un terç de la població total del país. És el centre de la vida econòmica, cultural i política grega, pero Atenes també és famosa per haver segut una poderosa polis i un important centre del coneiximent en els temps antics.

El centre de la ciutat es troba al voltant de l'Acròpolis i de la Plaça Síndagma (o plaça de la Constitució), a on es troba l'antic Palau Real, que estaja el Parlament grec, i atres edificis públics del sigle XIX. La majoria de les zones antigues de la ciutat es concentren al voltant d'este centre.

Atenes va ser la seu dels Jocs Olímpics del 2004, i també dels primers Jocs Olímpics moderns, els Jocs Olímpics d'Atenes de 1896, i dels Jocs Olímpics Intermigs de 1906.

Durant l'época clàssica de Grècia, Atenes va tindre una gran importància en el desenroll de la democràcia. Va ser també un centre cultural on varen viure molts dels artistes, escritors i filòsofs de l'Antiguetat. Estes contribucions d'Atenes al pensament de la seua época varen tindre una gran influència en el desenroll de Grècia, de Roma i de la cultura occidental. És una de les ciutats on més restes restes arqueològiques s'han trobat i, ademés de les construccions d'esta época, es conserven també monuments romans i bizantins, a banda de construccions modernes i contemporànees.

Referències[editar]

Vínculs externs[editar]