Àfrica Central

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Mapa dels estats que integren Àfrica Central.

Àfrica Central és una regió d'Àfrica que inclou els següents estats:

Angola i Zàmbia (estats d'Àfrica Austral) i Camerun, Gabon, Guinea Equatorial, la República del Congo i São Tomé i Príncipe (pertanyents a l'Àfrica Occidental) a vegades es considera que també formen part d'Àfrica Central.

Àfrica Central és un terme usat per descriure la regió d'Àfrica situada al sur del desert del Sàhara , a l'est del golf de Guinea i a l'oest de la vall del Rift. La regió està travessada pel riu Congo i pels seus afluents, que en conjunt formen una conca fluvial a soles superada en extensió per la conca de l'Amazones.

La religió predominant és el cristianisme, en algunes zones barrejat en creences animistes prèvies. La divisa més estesa és el franc CFA de l'Àfrica Central.

Història[editar]

La zona va ser poblada en la prehistòria pels bantu, sent els luba el primer gran poble de la regió (c. 1300 aC), creant un sistema polític centralisat. Este es va fragmentar en diferents imperis antics: els lunda, els maravi i els bemba, els quals varen dominar la regió fins ben entrat el sigle XVIII. El regne del Congo es va convertir en el primer país modern, que va ser colonisat i repartit entre potències europees per l'abundància de recursos naturals i la seua posició estratègica en el continent durant l'imperialisme. La descolonisació va fer aflorar rivalitats ètniques i polítiques que varen provocar guerres de gran intensitat en el sigle XX, sense que estiguen plenament resoltes.


 
Països d'Àfrica
Africa (orthographic projection).svg
Àfrica del Nort : Algèria    Egipte    Líbia    Marroc    Mauritània    Sudan    Tunísia
Àfrica Occidental : Benín    Burkina Faso    Camerun    Cap Vert    Costa d'Ivori    Gabon    Gàmbia    Ghana    Guinea    Guinea Bissau    Guinea Equatorial    Libèria    Mali    Níger    Nigèria    República del Congo    São Tomé i Príncipe    Senegal    Serra Leone    Togo
Àfrica Central : Burundi    República Centreafricana    República Democràtica del Congo    Ruanda    Chad
Àfrica Oriental : Jibuti    Eritrea    Etiopia    Kènia    Seychelles    Somàlia    Sudan del Sur    Tanzània    Uganda
Àfrica Austral : Angola    Botsvana    Comores    Lesotho    Madagascar    Malawi    Maurici    Moçambic    Namíbia    Suràfrica    Suazinlàndia    Zàmbia    Zimbaue