Edició de «Isabel I d'Anglaterra»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 120: Llínea 120:
 
== La conversió d'Anglaterra al protestantisme ==
 
== La conversió d'Anglaterra al protestantisme ==
 
[[Archiu:Elizabeth I Rainbow Portrait.jpg|190px|thumb|Retrate de la reina Isabel I, conegut com a ''Retrat de l'Arc de Sant Martí'', c. 1600, una representació [[Alegoria|alegòrica]] de la reina.]]
 
[[Archiu:Elizabeth I Rainbow Portrait.jpg|190px|thumb|Retrate de la reina Isabel I, conegut com a ''Retrat de l'Arc de Sant Martí'', c. 1600, una representació [[Alegoria|alegòrica]] de la reina.]]
[[Archiu:Elizabeth-I-Allegorical-Po.jpg|190px|thumb|Retrate d'Isabel I, pintat despuix de [[1620]], durant la primera renaixença de l'interés en el seu regnat. El Temps dorm a la seua dreta i la Mort mira sobre el seu muscle esquerre; dos ''[[Putto|putti]]'' sostenen la corona sobre el seu cap.<ref>Strong, 163–164.</ref>]]
+
[[Archiu:Elizabeth-I-Allegorical-Po.jpg|190px|thumb|Retrate d'Isabel I, pintat despuix de 1620, durant la primera renaixença de l'interés en el seu regnat. El Temps dorm a la seua dreta i la Mort mira sobre el seu muscle esquerre; dos ''[[Putto|putti]]'' sostenen la corona sobre el seu cap.<ref>Strong, 163–164.</ref>]]
Un dels fets més destacats del regnat d'Isabel és la transformació d'[[Anglaterra]], un país majoritàriament catòlic, en un país majoritàriament protestant. [[María Tudor|María]], germana d'Isabel, havia restaurat el catolicisme durant la seua época de govern, fins a tal punt que Isabel no va trobar a cap bisbe important que oficiara la seua coronació i va tindre que recórrer al bisbe de [[Carlisle]].
+
Un dels fets més destacats del regnat d'Isabel és la transformació de [[Anglaterra]], un país majoritàriament catòlic, en un país majoritàriament protestant. [[María Tudor|María]], germana d'Isabel, havia restaurat el catolicisme durant la seua época de govern, fins a tal punt que Isabel no va trobar a cap bisbe important que oficiara la seua coronació i va tindre que recórrer al bisbe de [[Carlisle]].
  
Ya en [[1559]], Isabel, suprema governadora de l'iglésia anglesa, va proclamar el [[Acta d'Uniformitat]], que obligava a usar una versió revisada del [[Devocionàrio]] d'Eduardo VAIG VORE - un llibre protestant - en els oficis i a anar a l'iglésia tots els [[dumenge|dumenges]], i l'[[Acta de Supremacia]] que forçava als empleats de la corona a reconéixer per mig de jurament la subordinació de l'iglésia anglesa a la monarquia. La majoria dels bisbes catòlics instaurats per María es varen negar a acceptar estos canvis, i varen ser deposts i substituïts per persones favorables a les tesis de la reina.
+
Ya en [[1559]], Isabel, suprema governadora de l'iglésia anglesa, va proclamar el [[Acta d'Uniformitat]], que obligava a usar una versió revisada del [[Devocionàrio]] d'Eduardo VAIG VORE - un llibre protestant - en els oficis i a anar a l'iglésia tots els dumenges, i el [[Acta de Supremacia]] que forçava als empleats de la corona a reconéixer per mig de jurament la subordinació de l'iglésia anglesa a la monarquia. La majoria dels bisbes catòlics instaurats per María es varen negar a acceptar estos canvis, i varen ser deposts i substituïts per persones favorables a les tesis de la reina.
  
Isabel va intentar durant els seus primers anys una política de tolerància cap als catòlics; no obstant, les rebelions de [[1569]] i [[1571]] i la bula [[Papa|papal]] d'excomunió de [[1570]], varen obligar a la reina a endurir les seues mesures contra els catòlics. Entre [[1584]] i [[1585]] es va aprovar una llei que condenava a mort a aquells sacerdots catòlics que s'hagueren ordenat despuix de l'ascens de la reina en [[1559]]. Degut en part a la persecució, en part a l'identificació de protestantisme i patriotisme durant la guerra contra [[Espanya]] i a l'envelliment(i posterior decés) dels sacerdots catòlics, el país s'havia convertit efectivament en protestant para quan la reina va fallir en [[1603]].
+
Isabel va intentar durant els seus primers anys una política de tolerància cap als catòlics; no obstant, les rebelions de [[1569]] i [[1571]] i la bula papal d'excomunió de [[1570]], varen obligar a la reina a endurir les seues mesures contra els catòlics. Entre [[1584]] i [[1585]] es va aprovar una llei que condenava a mort a aquells sacerdots catòlics que s'hagueren ordenat despuix de l'ascens de la reina en [[1559]]. Degut en part a la persecució, en part a l'identificació de protestantisme i patriotisme durant la guerra contra [[Espanya]] i a l'envelliment(i posterior decés) dels sacerdots catòlics, el país s'havia convertit efectivament en protestant para quan la reina va fallir en [[1603]].
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!